Impotencë, apo kancer? Ekspertët finlandezë i përgjigjen pyetjeve rreth vaksinës

Në Finlandë janë rreth 750 mijë vetë që nuk janë vaksinuar. Arsyet janë të ndryshme, por shumë prej tyre kanë frikë nga efektet anësore ose duan të mbështeten në mbrojtjen imune të trupit të tyre, dhe përveç kësaj, ekzistojnë teori të egra konspirative rreth vaksinave në internet.

Ilta-Sanomat mblodhi 19 pyetjet dhe pretendimet kryesore në lidhje me vaksinat e koronavirusit dhe i kërkoi ekspertëve t’u përgjigjen atyre.

Pyetjeve rreth shëndetit dhe mirëqenies iu përgjigjën Drejtoresha Mjekësore Hanna Nohynek, Universiteti i Helsinkit, Profesori i Imunologjisë Seppo Meri, Drejtoresha Mjekësore e Sigurisë dhe Zhvillimit në FIMEA, Maija Kaukonen, Profesori i Kërkimeve për Kurën e Kancerit, Panu Jaakkola nga Universiteti i Turkut dhe CEO i Kompanisë Finlandeze të Sigurimeve Farmaceutike, Tiina Hellgren.

1. Jam shtatzënë dhe kam frikë se vaksina e mjekëve do të dëmtojë fëmijën tim.

HANNA NOHYNEK: Vaksina është e sigurt, nuk kalon përmes placentës në fetus – vetëm antitrupat kalojnë.

2. Dihet pak për efektet afatgjata të vaksinave koronavirus.

HANNA NOHYNEK: Shumica e efekteve anësore vijnë në gjashtë javët e para pas vaksinimit. Disavantazhet njihen prej gati një viti. Janë dhënë më shumë se 6 miliardë doza dhe efektet negative të vaksinave tashmë dihen mirë.

3. Unë jam i ri dhe i shëndetshëm, kështu që edhe nëse infektohem, nuk sëmurem rëndë.

SEPPO MERI: Edhe të rinjtë mund të sëmuren rëndë, megjithëse rreziku është më i ulët. Nëse infektohet, mund të infektojë të tjerët me një ndjeshmëri më të lartë ndaj sëmundjes.

4. Vaksinat nuk janë studiuar siç duhet, sepse janë zhvilluar kaq shpejt.

HANNA NOHYNEK: Shumë nga teknikat e përdorura në vaksinat koronavirus, të tilla si teknologjia mRNA, bazohen në vitet e punës, që do të thotë se tashmë ka shumë të kuptuar se si funksionojnë ato.

5. Vaksinat koronavirus nuk janë të autorizuara.

MAIJA KAUKONEN: E kanë lejen. Vaksinat koronavirus kanë një autorizim tregtimi të kushtëzuar, që është autorizimi i duhur i marketingut. Një gjë e tillë mund të jepet në një situatë ku ekziston një nevojë e madhe për produktin medicinal, por ku ka ende shumë pak të dhëna kërkimore për të dhënë një autorizim të plotë të marketingut. Të gjitha autorizimet e marketingut bazohen në faktin se përfitimet e ilaçit janë më të mëdha se disavantazhet. Nëse nuk do të ishte kështu, as autorizimi i kushtëzuar i tregtimit nuk do të jepej.

6. Vaksina koronavirus është e rrezikshme sepse mund të shkaktojë miokardit dhe mpiksje gjaku.

HANNA NOHYNEK: Është e vërtetë që vaksinat mund të shkaktojnë shumë rrallë këto simptoma, por rreziku i miokarditit dhe mpiksjes së gjakut nga koronavirusi është i shumëfishtë.

7. Marrja e një vaksine koronavirus është më e rrezikshme se marrja e sëmundjes.

HANNA NOHYNEK: Kjo nuk është e vërtetë. Ashpërsia e sëmundjes së koronavirusit varet drejtpërdrejt nga mosha, me raste serioze që ndodhin veçanërisht tek të moshuarit, por edhe në grupet e rrezikut mjekësor. Ndonjëherë edhe një krejtësisht i shëndetshëm, pa faktorë rreziku të njohur, mund të zhvillojë sëmundje serioze Covid-19. Nuk është e mundur të dihet paraprakisht se kujt do t’i ndodhë kjo.

8. Vaksina koronare mund të shkaktojë infertilitet.

HANNA NOHYNEK: Nuk ka asnjë provë. Nuk vërehen ndryshime në spermën mashkullore pas vaksinimit. Çrregullime të përkohshme menstruale janë përshkruar tek gratë, por nuk ka dallime të rëndësishme në infertilitet midis personave të vaksinuar dhe jo të vaksinuar brenda periudhës së shkurtër të ndjekjes që kemi tani.

9. Vaksina koronare mund të prishë ciklin tuaj menstrual.

HANNA NOHYNEK: Po, por këto kanë qenë kalimtare.

10. Vaksina koronare mund të shkaktojë impotencë.

HANNA NOHYNEK: Nuk ka asnjë provë që kjo po ndodh.

11. Vaksina koronare shkakton kancer.

PANU JAAKKOLA: Nuk ka asnjë arsye teorike për të dyshuar këtë. Zhvillimi i kancerit kërkon një seri të gjatë ngjarjesh dhe vaksinat mRNA nuk mund të ndikojnë në asnjërën prej tyre. Vetë koronavirusi, sikurse edhe vaksina, përmban ARN dhe nuk dyshohet gjithashtu se shkakton kancer. Rreth 35 mijë raste me kancer diagnostikohen në Finlandë çdo vit. Kështu do të jetë edhe këtë vit, pavarësisht vaksinave dhe koronavirusit.

12. Vaksinat koronavirus ndryshojnë ADN-në e njeriut.

PANU JAAKKOLA: Asgjë tjetër. mRNA jetëshkurtër, ose transmetuesi ARN është kodi me të cilin qelizat tona prodhojnë molekula funksionale ose proteina, bazuar në informacionin e ADN-së. Drejtimi është ADN -> mRNA -> proteina, dhe mRNA nuk mund të modifikojë ADN-në e njeriut. Domethënë, informacioni normalisht nuk rrjedh në drejtimin tjetër.

Vetë koronavirusi përmban ARN, dhe në infeksionin koronar ai përforcohet në sasi të mëdha në qelizat njerëzore. Kjo, gjithashtu, nuk dihet se e modifikon ADN-në e njeriut.

13. Askush nuk mban përgjegjës nëse kam efekte anësore serioze nga vaksina.

TINA HELLGREN: Argumenti është i gabuar. Ekziston një siguracion i vlefshëm në Finlandë, i cili mbulon ilaçet dhe vaksinat e lëshuara për konsum në Finlandë, duke përfshirë vaksinat koronavirus të dhëna në Finlandë. Sigurimi mbulon dëmtimet personale që ka të ngjarë të vijnë nga përdorimi i ilaçit ose vaksinës. Dëmshpërblimi përcaktohet në përputhje me ligjin e dëmshpërblimit dhe kushtet e sigurimit të siguracionit mjekësor jo-jetë.

Siguracioni është paguar nga Kooperativa Finlandeze e Kompensimit të Barnave dhe financohet nga industria farmaceutike që operon në emër të përdoruesve të ilaçeve në Finlandë. Sigurimi lëshohet, dëmet vlerësohen dhe dëmshpërblimet paguhen nga Kompania Finlandeze e Sigurimit Reciprok të Barnave. Më shumë informacion mund të gjeni në www.laakevahinko.fi.

14. Fimea informohet vazhdimisht me raste të reaksioneve negative serioze prej vaksinave koronavirus.

MAIJA KAUKONEN: Profesionistët e kujdesit shëndetësor dhe konsumatorët lejohen të raportojnë tek Fimea për reaksione anësore të dyshuara. Gati gjysma e njoftimeve vijnë nga konsumatorët dhe vetë njoftuesit bëjnë një vlerësim se sa serioz është efekti anësor që po përjetojnë në trupin e tyre.

Shumica e raporteve që marrim janë efekte anësore të zakonshme, të lehta, si dhimbje në krahun e vaksinës, ënjtje, temperaturë, ethe, ënjtje të nyjeve limfatike. Këto reagime lidhen me aktivizimin e sistemit imunitar të trupit, që do të thotë se vaksina bën atë që supozohet të bëjë. Dihej tashmë nga provat klinike se 8-9 nga dhjetë njerëz vuajnë nga një formë e dëmtimit, e cila mund të jetë dhimbja më e lehtë e duarve. Ne nuk e mohojmë në asnjë mënyrë që vaksinat nuk shkaktojnë efekte anësore. Të gjitha medikamentet dhe vaksinat kanë efekte anësore dhe monitorohen në mënyrë aktive.

15. Shumë kanë vdekur nga vaksina koronavirusi.

MAIJA KAUKONEN: Ka një vdekje të konfirmuar në Finlandë lidhur me një çrregullimin e koagulimit të shkaktuar nga AstraZeneca. Në raste të tjera, gjatë vaksinimit të personave shumë të moshuar dhe shumë të sëmurë, simptomat e zakonshme të shkaktuara nga vaksina, si ethet dhe dobësia e trupit, mund të jenë gjithashtu një faktor kontribues për faktin se vaksina është përfshirë në procesin e vdekjes. Por, shkaku i vdekjes së tyre nuk është vaksina koronare, por fakti që ata kanë sëmundje të rënda kryesore.

Ne kemi trajtuar 129 raporte të reagimeve të padëshiruara në lidhje me vaksinat koronavirus, në të cilat pacienti raportohet të ketë vdekur. Në një situatë të tillë, ku informohemi se personi që ka marrë vaksinën ka vdekur, ne kërkojmë të marrim një çertifikatë vdekjeje dhe të shikojmë se çfarë ka thënë mjeku i tij, apo mjekësia ligjore për shkakun e vdekjes.

Faqja e internetit e Fimea-s thotë: “Një e treta (e këtyre) pacientëve nuk shfaqën simptoma të qarta pas vaksinimit dhe vdekja u vlerësua të lidhej kryesisht me sëmundje të tjera. Një e treta e pacientëve zhvilluan simptoma të tilla, si ethe ose keqësim të gjendjes së përgjithshme në ditët pas vaksinimit. Edhe pse konsiderohet se ata kanë vdekur nga sëmundjet e tyre të tjera të avancuara ose nga komplikimet e tyre, një rol i mundshëm kontribues i vaksinës nuk mund të përjashtohet plotësisht. Më shumë raporte priten të japin më shumë informacion në lidhje me rrjedhën e ngjarjeve dhe situatën shëndetësore të pacientit.”

Kështu, të qenit i informuar se një person i vaksinuar ka vdekur, nuk do të thotë se ai ose ajo ka vdekur nga vaksina. Rreth 55,000 njerëz vdesin në Finlandë çdo vit. Vaksinat kundër koronavirusit ishin ndër të parat që iu dhanë të moshuarve që jetojnë në shtëpitë e kujdesit, si edhe atyre janë në rrezik të lartë për të vdekur nga sëmundjet e tyre kronike.

Sipas një studimi vijues të kryer nga THL, shkalla e vdekshmërisë së të vaksinuarve në javët pas vaksinimit është më e ulët se ajo e individëve të pavaksinuar, duke marrë parasysh, ndër të tjera, moshën, sëmundjen dhe gjininë e individëve.

16. Është e kotë të merret një vaksinë, sepse efektiviteti i saj shuhet shumë shpejt.

SEPPO MERI: Nuk ka informacion të saktë për kohëzgjatjen e efektit të vaksinës. Vlerësohet se kohëzgjatja e veprimit është të paktën një vit dhe se vaksinat përforcuese mund të përdoren për të zgjatur mbrojtjen dhe për të ruajtur imunitetin. Nëse një person i vaksinuar infektohet, imuniteti i tij/saj rritet pa rrezik të lartë për të zhvilluar një sëmundje serioze.

17. Unë kam të drejtë të vendos për trupin tim dhe askush tjetër përveç meje nuk do të ndikohet nga vendimi im për të mos u vaksinuar.

SEPPO MERI: Marrja e vaksinës është vullnetare. Nuk është e detyrueshme të vaksinoheni. Megjithatë, nuk është e vërtetë që vendimi yt nuk do të ndikojë tek të tjerët, sepse nëse vaksina nuk është marrë, mund ta bëjë virusin më të ndjeshëm në infektimin e njerëzve të tjerë. Për ata që nuk janë vaksinuar, virusi zgjat më shumë dhe ata e përhapin virusin në mjedis për një kohë më të gjatë. Në këtë kuptim, vendimi nuk ka të bëjë vetëm me vetveten. Gjëja më e rëndësishme, megjithatë, është që personi të mbrojë veten, kështu që nëse mendoni për veten tuaj siç duhet, atëherë do të ishte më e mençur për sigurinë tuaj që të vaksinoheni.

HANNA NOHYNEK: Sigurisht, të gjithë kanë kontroll mbi trupin e tyre, por ne jetojmë në një shoqëri dhe nuk mund të injorojmë njerëzit e tjerë.

18. Është vlerësuar se rreth 500–2000 finlandezë vdesin çdo vit nga gripi sezonal. Deri më sot, pak më shumë se një mijë finlandezë kanë vdekur në Koronavirusi. Pse duhet të shqetësohemi për koronavirusi?

HANNA NOHYNEK: Relativisht pak njerëz kanë vdekur nga Koronavirusi, sepse masat paraprake kanë qenë kaq drastike. Situata do të ishte ndryshe nëse këto masa paraprake nuk do të ishin marrë. Edhe një vdekje e vetme do të ishte e panevojshme, nëse do të mund të ishte parandaluar me anë të vaksinave.

19. Unë i besoj sistemit tim imunitar.

SEPPO MERI: Ia vlen të mbështetemi tek sistemi imunitar. Vaksina mund të rrisë veprimin e saj kundër virusit. Nëse vaksina nuk është bërë, personi i infektuar është në rrezik të zhvillimit të një sëmundjeje të rëndë. Mund të jetë fatale. Nëse infeksioni mbijeton, sigurisht që do t’ju japë një imunitet të mirë, por është shumë më e sigurt që fillimisht të vaksinoheni dhe të merrni imunitet nëpërmjet tij, dhe më pas do të jeni më të mbrojtur kur merrni një infeksion të mundshëm. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: