Finlanda po shqyrton vaksinimin e fëmijëve 5-11 vjeç. Ja hapat deri tek vendimi final

Në konferencën javore për shtyp, Otto Helve, kryemjeku i Institutit Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqënien prezantoi edhe se si po ecën procesi i vendimmarrjes për vaksinimin koronar të fëmijëve 5-11 vjeç.

Sipas kryemjekut të THL-së, kur merret në konsideratë zgjatja e vaksinimeve, merren parasysh për shembull barra e sëmundjes tek fëmijët, faktorët e rrezikut dhe avantazhet dhe disavantazhet e vaksinës për fëmijët e kësaj grupmoshe.

“Një nga faktorët teknikë është afati kohor për autorizimin ose dhënien e vaksinës,” tha Helve.

THL njoftoi të enjten se raporti i nëngrupit të Grupit Kombëtar të Ekspertëve të Vaksinimit (KRAR) për vaksinimin e moshave 5-11 vjeç do të përfundojë në fund të muajit nëntor-dhjetor.

Çështja më pas do të trajtohet nga KRAR, e cila do të lëshojë një deklaratë për THL. THL nga ana e saj do të bëjë një propozim në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë.

Vendimin përfundimtar e merr Qeveria. Vendimi do të kërkonte një ndryshim në ligj.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) është ende duke vlerësuar një rekomandim të mundshëm për vaksinim në këtë grupmoshë. Komisioni Evropian do të vendosë për zgjatjen e autorizimit të marketingut për vaksinën.

Në Shtetet e Bashkuara, Agjencia Kombëtare e Barnave miratoi javën e kaluar administrimin e vaksinës së koronavirusit Pfizer për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: