Finlanda pezullon për një javë vaksinën AstraZeneca

Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies (THL) thotë se do të pezullojë vaksinimet me AstraZeneca të paktën javën e ardhshme. Vaksinimet me AstraZeneca do të rifillojnë jo më herët se e hëna, 29 mars.

Sipas Qendrës së Sigurisë dhe Zhvillimit Farmaceutik Fimea, dy raste me trombozë venoze cerebrale janë raportuar në Finlandë 4-10 ditë pas marrjes së vaksinës koronare Astra Zeneca. Sidoqoftë, simptomat e jashtëzakonshme të vëzhguara janë shumë të rralla, sipas THL. Deri më tani, nuk ka siguri nëse çrregullimet e vëzhguara të mpiksjes kanë të bëjnë me vaksinimin.

Liisa Näveri, Shef i Njësisë së Farmakovigjilencës së Fimea, deklaroi në konferencën për shtyp se njoftimet kanë ardhur në ditët e fundit. Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha dje se vaksina AstraZeneca është e sigurt dhe efektive dhe se vaksina nuk është e lidhur me një rritje të përgjithshme të rrezikut të mpiksjes së gjakut.

Hetimi i EMA zbuloi një numër të vogël të rasteve të trombozës për të cilat një lidhje me vaksinën AstraZeneca nuk mund të përjashtohet plotësisht. Pothuajse të gjitha rastet e raportuara ishin në gratë nën 55 vjeç.

Marrësit e vaksinave këshillohen të monitorojnë simptomat
Marrësit e vaksinës koronare AstraZeneca këshillohet të monitorojnë simptoma anormale të rënda, që mund të fillojnë tre ditë pas vaksinimit. Trajtimi duhet të kërkohet menjëherë nëse përjetoni dhimbje koke të forta, dukshëm të përkeqësuara ose mavijosje shumë të forta të lëkurës ose mukozave.

Ata që kanë rezervuar një kohë për vaksinim këshillohen të presin të kontaktojnë me qendrën e vaksinimit në lidhje me anulimin e mundshëm të vaksinimit. Ju gjithashtu mund ta anuloni vetë periudhën e vaksinimit nëse dëshironi.

Sipas EMA, gati 20 milion njerëz janë vaksinuar me vaksinën e koronavirusit të AstraZeneca deri me 16 mars. Një total prej 18 rastesh të okluzionit venoz janë raportuar deri më tani. Përveç kësaj, koagulimi i përgjithësuar intravenoz është raportuar në shtatë të vaksinuar.

Efektet anësore ndodhën kryesisht në gratë nën 55 vjeç dhe ndodhën brenda dy javëve të para pas marrjes së vaksinës. Studimet për një lidhje të mundshme me vaksinimin janë duke vazhduar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.