fbpx

Finlanda për rritjen e çmimit të energjisë. Subvencione për familjet

Rritja e çmimeve të energjisë është futur me shpejtësi në agjendën politike në Evropë. Rritja e çmimit të gazit dhe energjisë elektrike po shkakton një trazirë, veçanërisht në Evropën Qendrore dhe Jugore, ku faturat e energjisë të konsumatorëve janë rritur me dhjetëra për qind në një kohë të shkurtër.

Çmimi i energjisë po diskutohet këtë javë, si në takimin e Eurogroup në Luksemburg ashtu edhe në seancën plenare të Parlamentit Evropian në Strasburg.

Ministrja e Financave Annika Saarikko thotë se është e kënaqur që çështja u ngrit edhe nga Eurogroup, domethënë ministrat e Financave të zonës Euro.

“Është e rëndësishme të kuptohet se situata nuk është e njëjtë në të gjitha vendet dhe se sfondet e fenomenit janë të ndryshme. Në Finlandë, shkalla e fenomenit nuk është ende në të njëjtin diapazon si në Evropën Qendrore, “tha Saarikko kur mbërriti në takimin e Eurogroup.

Sipas saj, situata po monitorohet nga afër nga qeveria dhe është gjithashtu në tryezën e ministrave evropianë të energjisë.

“Unë mendoj se subvencionet për familjet, të tilla si ato që tani janë planifikuar nga Franca, për shembull, justifikohen si zgjidhje kombëtare.”

Ka shumë arsye të mbivendosura për rritjen e çmimeve të energjisë: Ekonomia botërore po rritet dhe po rrit kërkesën e përgjithshme të energjisë. Kina ka urdhëruar kompaninë e saj shtetërore të sigurojë furnizime me energji për dimrin e ardhshëm. Grumbullimi i rezervave kineze po rrit çmimet diku tjetër. Në të njëjtën kohë, rezervat e gazit dhe qymyrit në Evropë janë tashmë të ulëta sepse dimri i kaluar ishte më i ftohtë se zakonisht.

Çmimi i gazit ndikohet gjithashtu nga fakti se punimet e mirëmbajtjes së paplanifikuar duhej të kryheshin në fushën e gazit Troll në Norvegji në korrik. Në gusht, Gazprom rus ndërpreu dërgesat në tubacionin e gazit natyror Yamal-Europe për shkak të një zjarri në objektin e tij të prodhimit në Siberi.ç

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: