Finlanda nuk po i përdor 2.4 milionë vaksinat e J&J

Finlanda ka shtyrë përdorimin e vaksinave Johnson & Johnson’s Covid-19 në programin e saj kombëtar të vaksinimit.

Vendi ynë ka porositur tashmë miliona doza të vaksinës, e cila u miratua nga Autoriteti Rregullator i BE në Mars.

Por, si vaksina AstraZeneca, J&J është një vaksinë vektoriale adenovirale e lidhur me një rrezik të rrallë të mpiksjes së gjakut në një numër relativisht të vogël të marrësve.

J&J ka parë përdorim të gjerë në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera, por në fund të Prillit kishte raporte të mpiksjes së gjakut në tetë marrës të vaksinës në SH.B.A. Në atë kohë ai ishte administruar në më shumë se shtatë milion njerëz.

Jo shumë kohë pasi u raportuan në lidhje me incidentet e mpiksjes së gjakut të AstraZeneca, autoritetet shëndetësore finlandeze vendosën t’ua jepnin atë vetëm njerëzve mbi moshën 65 vjeç.

“Nuk ka nevojë”

Hanna Nohynek, fizikane kryesore në Institutin për Shëndet dhe Mirëqenie (THL) tha se nuk kishte nevojë të menjëhershme për të filluar përdorimin e vaksinës së J & J.

“Në situatën aktuale të epidemisë në Finlandë, nuk ka nevojë për vaksinën Johnson & Johnson, pasi ajo do t’u jepej njerëzve mbi moshën 65 vjeç, si vaksina AstraZeneca. Shumica e atyre njerëzve në atë grup moshë tashmë janë të vaksinuar, “tha Nohynek në një deklaratë.

Sidoqoftë, ajo tha se çështja do të rishikohet nëse përkeqësohet situata e epidemisë.

Në total, Finlanda është zotuar të blejë 2.4 milion doza të vaksinës J&J, e cila ndryshe nga vaksinat e ARN-së ka nevojë vetëm për një dozë të vetme për të qenë plotësisht efektive dhe gjithashtu zgjat shumë.

THL njoftoi të mërkurën se, në ditët e ardhshme, të gjithë banorët në Finlandë do të merrnin vetëm vaksina mRNA, që në praktikë do të thotë vaksinat e prodhuara nga Pfizer-Biontech ose Moderna.

Instituti shëndetësor gjithashtu tha se njerëzit mbi 65 vjeç që kanë marrë tashmë një dozë AstraZeneca tani kishin mundësinë të merrnin një vaksinë mARN për dozën e dytë.

“Rekomandimi ynë mbetet që njerëzit mbi moshën 65 vjeç duhet të marrin të njëjtën vaksinë Covid që kanë marrë më herët. Sidoqoftë, nëse njerëzit që kanë marrë vaksinën AstraZeneca [për dozën e parë] refuzojnë të marrin një tjetër, ata mund të marrin një vaksinë mARN nëse duan. “, deklaroi Emma Kajander, një mjeke specialiste e THL.

Periudha midis dozave të vaksinës mARN në Finlandë mbetet 12 javë, por arsyet mjekësore si trajtimi për kancer mund të nxisin një shkurtim të intervalit, sipas THL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: