Finlanda ndryshon komandantin e Ushtrisë. Inovacioni dhe lidershipi nevojiten në të gjitha nivelet

Gjeneral-lejtnant Pasi Välimäki të enjten mori detyrën e komandantit të Ushtrisë Finlandeze, njoftuan Forcat e Mbrojtjes Finlandeze në një deklaratë për shtyp.

Në Mikkeli është mbajtur ceremonia e ndërrimit të komandantit të ushtrisë.

Välimäki ka qenë Zëvendës Shefi i Operacioneve të Shtabit që nga gushti 2019. Gjeneral-lejtnant Petri Hulkko, i cili drejtoi ushtrinë finlandeze që nga gushti 2017, do të kalojë në rezervë.

“Unë e përshëndes ushtrinë finlandeze, e cila është zhvilluar ndjeshëm si në aspektin e gatishmërisë ashtu edhe në performancën. Aftësia e ushtrisë finlandeze për t’iu përgjigjur kërcënimeve ushtarake që zhvillohen me shpejtësi dhe situatave të jashtëzakonshme në kushte normale është përmirësuar. Si aktivitetet e nivelit të lartë të njësisë së gatishmërisë ashtu edhe praktikat e Trajnimit 2020 janë përfshirë në trajnime”, tha Välimäki në fjalën e tij.

Ndryshimi në mjedisin ndërkombëtar të sigurisë vendos kërkesa të rëndësishme për ushtrinë finlandeze. Duhet të jetë e mundur të rregullohen operacionet në mënyrë fleksibël dhe në përputhje me situatën.

“Duhet të kërkojmë zgjidhje, të specifikojmë planet dhe t’i kemi detyrat të qarta kur zgjidhim sfidat që kemi përpara. Inovacioni dhe lidershipi nevojiten në të gjitha nivelet,” tha ai.

Zbatimi i politikave të Raportit të Mbrojtjes së Qeverisë do të nisë gjatë mandatit të komandantit të gjeneral-lejtnant Välimäki.

Planifikimi praktik i mbrojtjes lokale dhe zhvillimi i trupave dhe performanca e synuar do të jetë shumë interesant dhe shpërblyes. Specifikat dhe ekspertiza lokale – autoritetet lokale dhe rezervistët – janë marrë parasysh, tha Välimäki.

Në fjalën e tij, gjeneral-lejtnant Petri Hulkko e përmblodhi mandatin e tij në tre pika.

“Për sa i përket gatishmërisë, ne kemi zhvilluar një sistem me kosto efektive, që është funksional dhe i besueshëm në një mjedis sigurie që është e vështirë të parashikohet. COVID-19 ka dhënë perspektiva të reja, për shembull, në aranzhimet e trajnimit. Bashkëpunimi ndërkombëtar është bërë pjesë e jetës së përditshme në një kuptim pozitiv. Në veçanti, bashkëpunimi ushtarak midis Finlandës dhe Suedisë është zgjeruar për të mbuluar të gjitha fushat, nga bashkëpunimi material te stërvitjet dhe planifikimi operacional.

Hulkko përmend takimet me rekrutët si pikat kryesore të mandatit të tij.

“Habitem vazhdimisht nga fakti, se si rekrutët janë në gjendje të zotërojnë aftësitë ushtarake me një shpejtësi të admirueshme, ose se si rezervistët janë në gjendje të kombinojnë ekspertizën civile dhe ushtarake. Ne duhet të vazhdojmë të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që sa më shumë burra dhe gra vullnetare finlandeze të fillojnë shërbimin e tyre ushtarak dhe ta përfundojnë atë me nder. Kjo nuk është vetëm një kërkesë që lind nga një nevojë ushtarake, por është edhe në interes të shoqërisë në tërësi”, tha ai.

Në fjalën e tij, Hulkko falënderoi personelin e motivuar dhe të aftë të Ushtrisë Finlandeze, duke mundësuar zhvillimin e mbrojtjes kombëtare.

“Ushtria finlandeze është në gjendje të mirë. Ky është edhe vlerësimi absolut i një ushtari profesionist për njësinë e tij, si dhe interpretimi im gjerësisht subjektiv për Ushtrinë Finlandeze,” shtoi ai.

Festimet e ceremonisë së ndërrimit të komandës së Komandantit të Forcave Tokësore përfshinin zbulimin e portretit të komandantit që po largohej, gjeneral-lejtnant Hulkko dhe një rrjeshtim i trupave në Karkialampi, Mikkeli. Të gjitha brigadat e Ushtrisë Finlandeze u përfaqësuan në paraqitjen ceremoniale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: