Finlanda ndalon vaksinën Moderna për meshkujt nën 30 vjeç

Instituti Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) ka rekomanduar që vaksina e koronavirusit Moderna të mos administrohet për meshkujt e moshës 30 vjeç e poshtë.

Duke folur në konferencën javore të koronavirusit të enjten në mëngjes, Drejtori i THL për Sigurinë Shëndetësore Mika Salminen tha se meshkujt e rinj kishin një rrezik pak më të lartë të zhvillimit të miokarditit – një inflamacion i muskujve të zemrës – nga vaksina.

Inflamacioni mund të zvogëlojë aftësinë e zemrës për të pompuar gjak dhe gjithashtu mund të çojë në ritme të shpejta ose jonormale të zemrës.

“Shumica e rasteve të miokarditit janë të lehta dhe kalojnë shpejt, duke kërkuar disa ditë monitorim të pacientit,” tha Salminen, duke shtuar se rreziku më i madh duket të jetë për të rinjtë që marrin dozën e dytë të vaksinës.

Rekomandimi i THL vjen pas njoftimeve nga autoritetet në Suedi dhe Danimarkë të mërkurën se ata do të pezullojnë përdorimin e vaksinës Moderna për grupmoshat më të reja për shkak të raportimeve të efekteve anësore të mundshme.

Salminen tha se më pak efekte anësore janë raportuar në Finlandë sesa në vendet e tjera nordike, duke cituar Norvegjinë si një shembull.

“Por për këtë arsye, në përputhje me parimin e parandalimit, udhëzimet e THL janë që vaksina Moderna nuk duhet t’u jepet burrave dhe djemve nën moshën 30 vjeç për momentin, por që vaksina Pfizer të përdoret në vend të saj,” tha ai në konferencën për shtyp.

Nëse burrat nën moshën 30 vjeç kanë marrë tashmë vaksinën Moderna si dozën e tyre të parë, atyre mund t’u jepet vaksina Pfizer si e dyta.

“Është e rëndësishme që vaksina e dytë të merret akoma,” shtoi Salminen.

Finlanda ka marrë rreth 1.35 milionë doza të vaksinës Moderna, nga të cilat rreth një milion janë administruar deri më tani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: