fbpx

Finlanda do të operojë reaktorin më të madh bërthamor në Evropë

Shtypi ndërkombëtar zbuloi se Finlanda së shpejti do të jetë shtëpia e reaktorit më të madh bërthamor në Evropë këtë javë. Njësisë së termocentralit Olkiluoto 3 (OL3) iu dha një leje tarifimi në 26 Mars. Njësia e centralit bërthamor Olkiluoto 3 (OL3) në Eurajoki ka marrë leje për karikim dhe karburant nga Autoriteti i Sigurisë Bërthamore (STUK). Leja e tarifimit vërteton që njësia ka përmbushur të gjitha kërkesat e sigurisë.

E vendosur në Eurajoki, Finlanda Jugperëndimore, njësia pritet të prodhojë rreth 14 përqind të energjisë elektrike të vendit dhe ka të ngjarë të fillojë operacionet tregtare në shkurt 2022.

OL3 është i aftë të gjenerojë 1,600 megavat energji elektrike dhe është gjithashtu reaktori më i madh bërthamor në tregjet e energjisë elektrike Nordike dhe Balltike.

Njësia OL3 vlerësohet të zvogëlojë ndjeshëm emetimet e gazeve serë të Finlandës. Ndërtimi në njësi filloi në 2005 por përfundoi vetëm kohët e fundit për shkak të vonesave të shumta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: