Finlanda blen 76 milionë Euro raketa nga SHBA

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) vehicles at Camp Bastion, Afghanistan. The 227mm American designed Multiple Launch Rocket System (MLRS) is a self-propelled artillery rocket system with a range in excess of 30 km. MLRS is self-loaded with two rocket pods, each containing six rockets. Loading is power assisted and a single round 'fire for effect' of 12 rockets delivers 7,728 bomblets or 336 anti-tank mines. Operated from hides, usually as a battery of nine launchers, MLRS avoids counter attack by 'shooting and scooting' - moving fast and frequently between fire-missions.

Departamenti i Shtetit i SH.B.A.-së ka vendosur këtë javë t’i shesë Finlandës sistemet e raketave me gjuajtje të shumëfishta dhe me rreze të zgjeruar drejtimi. Kostoja e vlerësuar është 91.2 milionë dollarë ose rreth 76 milion euro, sipas agjencisë finlandeze të lajmeve STT. Finlanda ka në plan të blejë 25 sisteme raketore M30A2.

Raketa përhapet në pjesë ndërsa shpërthen mbi një objektiv dhe ka një diapazon rreth 150 kilometra.

Paketa përfshin gjithashtu një mbështetje ER GMLRS Material Release Package and Stockpile Reliability Program (SRP) si dhe testimin e cilësisë, shërbimet teknike dhe të mbështetjes logjistike. Kontraktori kryesor është Lockheed Martin Missile and Fire Control, me seli në Texas.

Lockheed Martin është gjithashtu një nga pesë prodhuesit që ofrojnë për të shitur një Flotë të re avionësh luftarakë në Finlandë. Vitin e kaluar, ish-Shefi i Mbrojtjes i Finlandës, Jarmo Lindberg, u qortua nga Ministria e Mbrojtjes e Finlandës për shkeljen e rregullave të konfliktit të interesit duke punuar si lobist për Lockheed Martin.

“Ndihma për Finlandën, vitale për SHBA-të”

Sipas DSCA, “kjo shitje e propozuar do të mbështesë politikën e jashtme dhe sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara duke përmirësuar sigurinë e një partneri të besuar i cili është një forcë e rëndësishme për stabilitetin politik dhe përparimin ekonomik në Evropë”, duke shtuar se “është Vital për interesin kombëtar të SHBA për të ndihmuar Finlandën në zhvillimin dhe mbajtjen e një aftësie të fortë dhe të gatshme vetëmbrojtëse “.

Deklarata vë në dukje se zgjerimi do të ndihmojë Forcat Mbrojtëse Finlandeze (FDF) “për t’iu kundërvënë kërcënimeve të mundshme … ndërsa Rritja e ndërveprimit midis Finlandës, SH.B.A. dhe partnerëve të tjerë” dhe “nuk do të ndryshojë ekuilibrin bazë ushtarak në rajon”.

Finlanda, si Suedia fqinje, është një “Partner i Mundësive të Rritura” të Partneritetit të NATO-s për Paqen dhe shpesh merr pjesë në stërvitje të drejtuara nga NATO dhe operacione paqeruajtëse. Sipas Ministrisë së Mbrojtjes të Finlandës, qëllimi është të përfundojë kontratën e prokurimit këtë vit./ Yle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: