Finlanda, atraktive për investimet: 300 të huaj në vitin e pandemisë

Numri i ndërmarrjeve të reja të huaja në Finlandë u rrit me gati 300 vitin e kaluar, megjithë pandeminë e koronavirusit, sipas të dhënave të lëshuara nga agjencia shtetërore Biznes Finlandë. 250 kompani të huaja erdhën në Finlandë vitin e kaluar.

Numri më i madh i investimeve të reja të huaja direkte erdhën nga Suedia, Norvegjia dhe Mbretëria e Bashkuar. Pak më shumë se gjysma e investimeve ishin në rajonin e Uusimaa, ku bën pjesë edhe kryeqyteti i Helsinkit

“Shumica e investimeve të reja të huaja ishin në shërbimet e biznesit dhe në sektorin e TIK. Sektorët që përfituan tani nga viti i kaluar dhe kriza e koronavirusit ishin teknologjia shëndetësore, TIK, shërbimet dixhitale të konsumatorit dhe logjistika,” tha në një njoftim për shtyp, Antti Aumo, Drejtori i Investo në Finlandë, e cila është pjesë e Biznesit të Finlandës.

Aumo vuri në dukje se afërsisht një përqind e kompanive në Finlandë janë në pronësi të huaj, por ato kanë një ndikim të rëndësishëm në ekonominë finlandeze. Një kompani regjistrohet si në pronësi të huaj nëse më shumë se dhjetë përqind e pronësisë së saj është e vendosur jashtë vendit.

“Sipas vlerësimeve tona, këto kompani krijuan një total prej më shumë se 1.4 miliardë euro në taksën e korporatave dhe 15 miliardë në të ardhura nga TVSH-ja për Finlandën,” deklaroi Aumo.

Kompanitë e listuara publikisht nuk u përfshinë në të dhënat e publikuara nga Biznes Finlandë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.