Finlanda, 10 miliardë Euro për avionët luftarakë. Garuesit dhe kriteret

Finlanda do të zgjedhë një avion të ri me shumë funksione në fund të vitit. Tenderi kaloi në fazën e fundit kur Departamenti i Logjistikës së Forcave të Mbrojtjes dërgoi me 29 Janar ftesën e fundit dhe përfundimtare për tender përfaqësuesve të prodhuesve të armëve. Ofertat e detyrueshme do të mbërrijnë në fund të Prillit dhe qeveria do të zgjedhë fituesin më vonë këtë vit.

Të pesë ofertuesit origjinal për këtë të ashtuquajtur projekt HX janë ende në garë. Ekzistojnë dy prodhues amerikanë: Boeing dhe Lockheed Martin. Boeing i ofron Finlandës një kombinim të avionëve me shumë funksione F / A-18 E / F Super Hornet dhe avionëve të luftës elektronike Growler. Propozimi i Lockheed Martin është avioni i gjeneratës së re F-35A Lightning II.

Kompania franceze Dassault është duke konkuruar me Rafale, që mund të përkthehet “erë e vrullshme”. Eurofighter Typhoon do të përfaqësojë një konsorcium të përbashkët evropian në këtë garë. Suedia ofron versionin më të fundit E / F të avionit luftarak Saab Gripen, dhe Saab gjithashtu ofron sistemet e kontrollit dhe të radarëve GlobalEye.

Dorëzimet e avionit të parë të parë do të fillojnë sipas planit për projektin HX në 2025. Flota duhet të jetë në gatishmëri fillestare operacionale nga 2027, në të njëjtën kohë kur flota e plakur e Hornet do të tërhiqet gradualisht nga përdorimi.

Kriteri kryesor i përzgjedhjes është performanca ushtarake

1. Tavani i çmimit për blerjen e avionëve luftarakë është 10 miliardë euro. Parlamenti ka miratuar një mandat urdhri prej 9.4 miliardë eurosh për projektin, i cili mbulon, ndër të tjera, makineritë dhe armët dhe sensorët e tyre, si dhe sistemet e mbështetjes dhe trajnimit.

2. Ofertat përfundimtare të pranuara deri në 1 maj do të jenë ligjërisht të detyrueshme. Përveç numrit, çmimit dhe armatimit të makinerive të ofruara, ofertat përfshijnë edhe kushtet që duhet të vendosen për kostot e operimit, sigurinë e furnizimit dhe bashkëpunimin industrial. Kostot e funksionimit nuk duhet të kalojnë nivelin e Hornets (sistemit aktual të avionëve që ka vendi), dhjetë përqind të buxhetit normal të mbrojtjes. Shuma është rreth 250 milion euro në vit.

3. Kriteri më i rëndësishëm i përzgjedhjes për Forcën Ajrore është performanca ushtarake e avionit. Vlerësimi i tij bëhet në një lojë të simuluar të luftës që zgjat disa muaj, në bazë të së cilës vlerësohen avionët. Pas pikëzimit, Forcat e Mbrojtjes do të bëjnë propozimin e tyre të prokurimit në Ministrinë e Mbrojtjes. Pas kësaj, Ministri i Mbrojtjes Antti Kaikkonen (Partia e Qendrës) do t’i paraqesë propozimin Qeverisë për vendim në fund të vitit.

4. Blerja e avionëve është gjithashtu një zgjedhje politike. Blerja nga prodhuesit amerikanë do ta lidhte Finlandën me bashkëpunimin afatgjatë me Shtetet e Bashkuara. Eurofighter dhe Rafale do të na lidhnin edhe më ngushtë me vendet anëtare evropiane të NATO-s. Gripen do të intensifikojë më tej bashkëpunimin e mbrojtjes me Suedinë. Këto dimensione të politikës së jashtme dhe të sigurisë vlerësohen veçmas para se të merret vendimi i prokurimit.

Marrë nga IS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: