Eksperti finlandez: Ibuprofeni dhe paracetamoli krijojnë efekte anësore serioze

Barnat pa recetë blihen dhe përdoren në mënyrë të jashtëzakonshme në Finlandë. Një ekspert finlandez paralajmëron në Iltalehti se ilaçet në përdorim të përgjithshëm mund të kenë edhe efekte anësore serioze.

Ilaçet anti-inflamatore nuk duhet të jenë kurrë opsioni numër një për një person të shëndetshëm, thotë Hannu Kokki, një docent në Universitetin e Finlandës Lindore. Në Finlandë, ilaçet anti-inflamatore merren në një dozë shumë të lartë dhe përdoren për një kohë të gjatë, thotë docenti.

– Për vetë-mjekim, ibuprofeni dhe paracetamoli duhet të përdoren për një ose dy ditë, deri në disa ditë. Ibuprofeni rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe gjakderdhjes, tendos veshkat, irriton traktin tretës dhe gjithashtu mund të dëmtojë fertilitetin, thotë Kokki.

Ibuprofeni gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë për gratë që të ngelen shtatzënë, thotë Kokki.

Kokki gjithashtu tregon IL për efektet anësore të ilaçeve të tjera të zakonshme. Kremrat e kortizonit hollojnë lëkurën dhe rrisin ndjeshmërinë ndaj inflamacionit, ndërsa sprajet e hundës hollojnë mukozën e hundës, shpjegon ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: