Ekspertët finlandezë të ndarë për nevojën e dozës së tretë të vaksinës

Varianti i ri i koronavirusit po rrit më tej presionin për të zgjeruar vaksinimet. Grupi Kombëtar i Ekspertëve të Vaksinimit (KRAR) pritet të lëshojë një deklaratë të mërkurën për vaksinimin e moshave 5-11 vjeç dhe shtrirjen e vaksinimeve të dozave të treta në një grup më të madh. Bazuar në opinionin e KRAR, Instituti Kombëtar për Shëndetësi dhe Mirëqenie (THL) e dorëzon propozimin në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë, e cila më pas ia kalon Qeverisë.

Aktualisht, vaksina e tretë u bëhet vetëm personave mbi 60 vjeç dhe atyre në rrezik. Në nivel evropian, udhëzimet për zgjerimin e vaksinimeve u bënë të disponueshme javën e kaluar, të cilat do të ndikojnë në vendimmarrjen në Finlandë. Të enjten e kaluar, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) vendosi të rekomandojë përdorimin e vaksinës së koronës Pfizer dhe Biontech te fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç. Komisioni Evropian ende nuk ka dhënë një autorizim marketingu për vaksinën.

Përveç kësaj, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve e BE ka deklaruar se dozat përforcuese duhet të merren parasysh për të rriturit, megjithëse me një preferencë për ata mbi 40 vjeç. Rekomandohet që doza përforcuese të merret jo më herët se gjashtë muaj pas vaksinimit të dytë.

Pikëpamjet për vaksinën e tretë janë kontradiktore

Ekspertët kanë vlerësime të ndryshme për urgjencën e vaksinës së tretë. Për shembull, vlerësimet e mjekes kryesore të THL, Hanna Nohynek, kanë ngjallur habi te mjekët. Ajo është shprehur se nuk ka urgjencë për marrjen e dozave të treta të vaksinave, pasi vaksinimi i atyre që nuk janë vaksinuar është më efektiv se dhënia e dozave të treta në luftën kundër një sëmundjeje të rëndë.

Një numër mjekësh nga Distrikti Spitalor i Helsinkit dhe Uusimaa (HUS) vunë në pikëpyetje pikëpamjet e saj në një raport opinioni në Helsingin Sanomat të dielën. Mjekët thonë se vlerësimi i Nohynek nuk merr parasysh reduktimin e infeksioneve në nivel popullsie nëpërmjet vaksinimeve shtesë. Virusi vështirë se i infekton ata që janë vaksinuar tre herë dhe me rritjen e numrit të tyre, ulet aftësia e virusit për t’u përhapur në popullatë, shkruajnë mjekët.

Ministrja për Familjen dhe Shërbimet Bazë, Krista Kiuru (sd.) ka thënë publikisht se qeveria dëshiron një vaksinim të tretë të shpejtë për këdo që dëshiron.

Një lloj afati për dozën e tretë mund të jetë fakti që Komisioni i BE-së ka propozuar që certifikata e BE-së e vaksinimit koronar të jetë e vlefshme për nëntë muaj pas dozës së dytë. Tani e tutje, certifikata nuk do të jetë më e vlefshme pa dozën e tretë të vaksinës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.