Duhen qindra infermierë më shumë. Sindikata reagon për reformën e shërbimeve për të moshuarit

Qeveria propozoi sëfundmi ndryshimin e kujdesit në shtëpi për të moshuarit që të jetë i disponueshëm 24 orë në ditë dhe përditësimin e formave të shërbimit të strehimit. Sindikata e Sektorit Publik dhe të Mirëqenies JHL vlerëson reformën për të përmirësuar sigurinë dhe nivelin e shërbimit për të moshuarit. Megjithatë, sipas vlerësimit të tyre, reforma do të kërkojë qindra punonjës të rinj.

Qeveria ka vlerësuar se nevoja për personel do të rritet me gati 700 persona në vit për shkak të reformës. Sipas JHL, ky numër nuk është aspak i mjaftueshëm, sepse nuk merr parasysh sa duhet ngarkesën e punës nga turnet e natës. Kujdesi në shtëpi është tashmë një detyrë veçanërisht e vështirë dhe ta kthesh atë gjatë gjithë kohës nuk e lehtëson situatën.

– Numri i personelit të kujdesit në shtëpi duhet të regjistrohet në ligj. Qeveria duhet të ndajë fonde për rekrutimin e stafit, trajnimin dhe mirëqenien e punëtorëve. Ne kemi nevojë për ekipe shumë-profesionale, pra më shumë infermierë, infermierë dhe kujdestarë të komunitetit dhe shërbimet e duhura mbështetëse për t’i mbështetur ata, kërkon Päivi Niemi-Laine (sd.), Presidente e JHL.

Disponueshmëria e personelit është në rrezik dhe kujdesi në shtëpi konkuron për fuqi punëtore me sektorët e tjerë, edhe me sektorin e shërbimeve të strehimit.

Sipas JHL, vetë Ministrja e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë Krista Kiuru (sd.) ka deklaruar se po humbasim shumë punonjës të kujdesit në shtëpi për shkak të ngarkesës së madhe të punës.

– Kujdesi në shtëpi është ofruar për një kohë të gjatë me shumë pak staf dhe praktikisht pa mbikëqyrje. Stafi është i rraskapitur për shkak të ngarkesës së punës dhe mungesës së burimeve. Vendet e lira nuk mund të plotësohen, thotë Niemi-Laine.

Sipas saj, duhet të rriten pikat fillestare të trajnimit në sektorin e shërbimeve sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.