PANALBANIAN

EMAIL: admin@panalbanian.com

Dhjetëfishohen dërgesat e emigrantëve: 800 milionë €

,

Dhjetëfishohen dërgesat e emigrantëve: 800 milionë €

Punëtorët migrantë në Finlandë po dërgojnë gati dhjetë herë më shumë para në shtëpi sesa 20 vjet më parë, thotë Banka e Finlandës.

Flukset e remitancave nga Finlanda janë dhjetë herë më të larta tani sesa në vitin 2000, sipas Bankës së Finlandës.

Në total gati 800 milion euro, paratë e dërguara nga emigrantët në Finlandë për të mbështetur familjet e tyre në vendet e origjinës janë tre herë më të mëdha se ndihma e Finlandës jashtë shtetit.

Flukset e dërgesave të regjistruara zyrtarisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme arritën 445 miliardë euro vitin e kaluar, sipas Bankës Botërore. Shuma tejkaloi jo vetëm ndihmën globale të zhvillimit, por edhe investimet e huaja direkte.

Kristiina Karjanlahti, një këshilltare në Bankën e Finlandës, tha se remitancat nga Finlanda janë rritur gati dhjetëfishuar që nga viti 2000, duke u rritur në 790 milion euro në 2019.

Pandemia nuk ka ngadalësuar flukset e remitancave, të cilat vetëm ranë 1.6 përqind vitin e kaluar nga 2019, sipas Bankës Botërore. Ekonomistët tani presin që remitancat në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të rriten.

Familjet në vendet e tyre do të vazhdojnë të kenë nevojë për para pas pandemisë dhe pasojat nga kriza mund të nënkuptojnë se shumë do të kërkojnë më shumë ndihmë në vitet e ardhshme, sipas Karjanlahti.

Globalisht tarifa mesatare për lëvizjen e parave është rreth 6.5 përqind e shumës së dërguar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published.