fbpx

Detaje të tjera për planin e qeverisë mbi ndalim-qarkullimin

Iltalehti raporton se ka marrë më shumë informacion në lidhje me kufizimet e lëvizjeve të përgatitura nga qeveria, të cilat do të zbatoheshin në Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen dhe rajonin Turku.

Është thënë tashmë se sipas një drafti të përgatitur nga Zyra e Kryeministrit, qytetarët mund të largohen nga shtëpia ose vendbanimi i përkohshëm vetëm për qëllime rekreative ose për arsye të domosdoshme, të tilla si shkuarja në punë, në shkollë, në një dyqan ushqimesh, farmaci ose për vizitë mjekësore ose shërbim tjetër të kujdesit shëndetësor.

Iltalehti thotë se tani ka marrë informacion më të detajuar në lidhje me përjashtimet që do të plotësonin kërkesat e domosdoshmërisë. Sipas Iltalehti, fëmijët do të përjashtoheshin nga kufizimet e lëvizjes. Fëmijët do të lejohen të luajnë me njëri-tjetrin dhe një kujdestar ose një person tjetër mund të mbikëqyrë lojën, thotë materiali përgatitor, sipas IL.

E drejta e fëmijës për të marrë ndihmë juridike do të mbrohet. Në bazë të drafteve, do të ishte gjithashtu e lejueshme, ndër të tjera, të dalin për të shëtitur kafshët shtëpiake, duke ruajtur distancat e sigurisë. Sipas IL, shërbimet, të tilla si dyqanet e specializuara dhe shërbimet e punëtorive, nuk duhet të mbyllen me një ligj të veçantë, por duhet të vazhdojnë të tregtojnë.

Sipas Iltalehti, qeveria do të ndalojë mbledhjen për ngjarje fetare dhe pjesëmarrja në to nuk duhet të jetë një përjashtim i pranueshëm nga kufizimet.

Është thënë më herët që qytetarët që jetojnë vetëm mund të lëvizin jashtë në një zonë të kufizuar me njerëz nga e njëjta shtëpi ose me dikë jashtë shtëpisë tuaj, sikurse mund të jetë një mik apo partner social.

IS tha javën e kaluar se bllokimi i hyrje-daljeve nga Uusimaa, sikurse ndodhi pranverën e kaluar, nuk shihet më si një opsion brenda qeverisë, por lëvizja midis provincave do të ishte e mundur edhe gjatë shtetrrethimit, edhe pse nuk rekomandohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: