Ambasada ruse në Helsinki merr kërcënime të përsëritura për bombë

Sipas policisë, ambasada ruse në Kaivopuisto të Helsinkit ka qenë shënjestër e kërcënimeve me bombë në javët e fundit. Kërcënimet filluan në të njëjtën kohë kur Rusia nisi sulmin e saj ndaj Ukrainës, thotë kryekomisioneri i Njësisë së Alarmit dhe Mbikëqyrjes Heikki Porola i Policisë së Helsinkit.

Ndër të tjera, kërcënimet e dërguara delegacionit me letër nuk kanë shkaktuar asnjë incident, sipas policisë.

– Nuk është gjetur asnjë lëndë plasëse, thotë Porola.

Policia ka bashkëpunuar në vendngjarje me delegacionin për të zbardhur realitetin e kërcënimit. Hetimet nuk kanë çuar në një hetim penal.

Sipas policisë, kërcënimet me bombë ndaj ambasadave nuk janë krejtësisht të jashtëzakonshme, por sipas ngjarjeve botërore ato vijnë herë pas here në disa ambasada në Helsinki. Në veçanti, delegacionet e fuqive të mëdha kërcënohen më shpesh.

Ambasada ruse u kërcënua për bombë edhe në kohën e pushtimit rus të Krimesë në vitin 2014, kujton kryekomisioneri Porola.

Ambasada ruse në Tehtaankatu ka qenë gjithashtu subjekt i vandalizmit javët e fundit. Policia është raportuar, ndër të tjera, për zhgarravitjen e gardhit të ambasadës me bojë dhe thyerjen e një kamere të kontrollit të hyrjes në portën e ambasadës.

Sipas policisë, dhuna ka ndodhur gjatë demonstratave masive të finlandezëve kundër agresionit të Rusisë ndaj Ukrainës.

Policia ka rritur mbikëqyrjen përreth Ambasadës ruse që nga fillimi i luftës. Aty pranë oficerë të policisë patrullojnë gjatë gjithë kohës.

– Ne po ruajmë imunitetin diplomatik sipas Konventës së Gjenevës. Ka pasur shërbime sigurie në zonën e Kaivopuisto për dekada. Tani jemi vendosur më afër ambasadës ruse, thotë Porola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.