A po kërcënohet Finlanda nga Rusia? Flet komandanti i ushtrisë finlandeze, Kivinen

Timo Kivinen, komandanti i forcave të mbrojtjes të Finlandës, tha në emisionin e mëngjesit të fundjavës Yle se ai e konsideron vendimin për blerjen e avionëve luftarakë F-35, të shpallur të premten, si marrëveshjen më të mirë të mundshme.

Ky është prokurimi më i madh ushtarak në historinë finlandeze, me 64 avionë që i vijnë Finlandës në dekadën e ardhshme. Procesi i përzgjedhjes zgjati gjashtë vjet nga fillimi në fund, duke përfshirë tre thirrje të veçanta tenderimi dhe katër raunde negociatash me pesë kandidatët.

Në fazën e fundit, çdo ofertë u shqyrtua nga grupet e punës të përbëra nga gjithsej rreth njëqind persona. Rëndësia ushtarake dhe financiare e projektit nënkuptonte se gjithçka duhej bërë tërësisht, dhe Kivinen thotë se kjo duket në rezultatin përfundimtar.

“Grupi që u angazhua, ka bërë punë të madhe”, tha Kivinen. “Me paratë që u përdorën për këtë, u siguruam që ne të merrnim paketën më të mirë.”

Në raundin final ishin tre kandidatë: F-35, Super Hornets amerikane dhe Gripen i Suedisë. Eurofighter Typhoon dhe Rafale i Francës dolën nga gara përpara fazës finale.

Nivelet e kostos, bashkëpunimit industrial dhe sigurisë së furnizimit ishin kriteret që duhej të plotësoheshin në mënyrë që kandidatët të arrinin në raundin përfundimtar, tha Kivinen.

Në përgjithësi, prokurimi do të kushtojë rreth dhjetë miliardë euro. Mirëmbajtja ndërmjet viteve 2025 dhe 2030 është e përfshirë në koston e projektit, por nga viti 2031 shpenzimet e mirëmbajtjes do të dalin nga buxheti i Forcave të Mbrojtjes.

“Avionët kanë aftësinë për të mbështetur forcat tokësore, forcat detare dhe zgjerimin e fuqisë goditëse,” tha Kivinen. “Me këtë blerje ne po marrim raketa ajër-ajër, më vonë mund të shqyrtojmë gjëra të tjera.”

Projekti nuk do të ndikojë në bashkëpunimin e mbrojtjes midis Finlandës dhe Suedisë, sipas Kivinen.

“Në të dy vendet ka ende një vullnet politik për të thelluar bashkëpunimin,” tha Kivinen. “Unë nuk shoh se vendimi do të kishte ndonjë efekt në këtë. Suedia është partneri ynë më i ngushtë. Ne bëjmë plane operacionale së bashku që nuk i bëjmë me askënd tjetër.”

Avionët luftarakë aktualë të Finlandës, Hornets të prodhuara nga McDonnell-Douglas, do të dalin në pension duke filluar nga viti 2025. Ata kryesisht do të hiqen, sipas Kivinen.

Siguria e detit Baltik vështirë të parashikohet

Kivine thotë se situata strategjike në Detin Baltik nuk ka gjasa të ndryshojë për mirë në të ardhmen e afërt. Situata në Ukrainë mund të ketë efektet e veta në rajonin e Detit Baltik.

Në vetvete, nuk ka pasur ndonjë ndryshim të rëndësishëm”, tha Kivinen. “Por në këtë situatë, kur ka një grumbullim të jashtëzakonshëm në kufijtë e Ukrainës, ne po e ndjekim situatën nga afër.”

Gjenerali nuk sheh asnjë kërcënim ushtarak të drejtuar ndaj Finlandës për momentin. Rusia ka përqendruar rreth 100 mijë trupa në kufijtë e Ukrainës dhe kjo ka rritur interesin edhe në Finlandë.

“Ka një grumbullim të jashtëzakonshëm atje dhe po ndiqet nga afër,” tha Kivinen. “Ne po shikojmë skenarë dhe vlerësime të ndryshme. Është e mundur që veprimet ushtarake mund të fillojnë atje dhe do të ketë efekte më të gjera edhe këtu, në rajonin e Detit Baltik. Nuk do të thosha se kjo po ndodh tani, por eshte e mundur.”

Kërcënimi real i luftës në Ukrainë

Presidenti rus Vladimir Putin kohët e fundit përsëriti pikëpamjen e tij se NATO nuk duhet të zgjerohet më tej në lindje.

Qëllimi i Rusisë duket të jetë një marrëveshje sigurie e bazuar në ‘sferat e ndikimit’ në Evropë.

Këtë vit Rusia ka ngritur dhe ulur gatishmërinë e forcave të saj në afërsi të Ukrainës, dhe Kivinen thotë se veprimi ushtarak është i mundur edhe pse të gjitha palët së pari do të kërkonin një zgjidhje përmes negociatave.

“Ne i rregullojmë veprimet tona sipas asaj që po ndodh në rajon dhe mund të them se në afërsi të Finlandës nuk ka asnjë operacion në vazhdim për të cilin do të duhej të shqetësoheshim,” tha Kivinen. “Nuk ka asnjë kërcënim ushtarak drejtuar Finlandës.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: