65 % e kompanive finlandeze kërkojnë punëtorë. Sidomos në ndërtim dhe industri

Gati 65 për qind e kompanive kanë vështirësi për të gjetur një fuqi punëtore të kualifikuar, ndërsa 40 për qind e të gjitha kompanive nuk po gjejnë. Ky ështe sondazhi më i fundit i publikuar sot nga Shoqata e Sipërmarrësve (Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup).

Sipas njoftimit, mungesa e fuqisë punëtore është padyshim më e madhja në ndërtim dhe në industri. Ka vështirësi në punësimin e fuqisë punëtore më të kualifikuar, veçanërisht në kompanitë me më shumë se dhjetë punonjës. 79 për qind e tyre thonë se vuajnë nga kjo.

Nga të gjitha kompanitë e intervistuara për anketën, 29 për qind raportuan se mungesa e fuqisë punëtore ka qenë një pengesë për rritjen e kompanisë. Kështu thonë 43% e pronarëve jo të vetëm.

– Çdo punëdhënës duhet të kujdeset për atraktivitetin e tij me menaxhim të mirë dhe avantazhe konkurruese. Megjithatë, vetëm kjo nuk mjafton. Ndryshime në rregullat e lojës në jetën e punës janë gjithashtu të nevojshme, thotë Mikael Pentikäinen, CEO i Suomen Yrittäjät, në një deklaratë për shtyp.

Sipas Yrittäjägallup, zgjidhjet më të preferuara për kompanitë ndaj mungesës së fuqisë punëtore do të ishin lehtësimi për të bërë shkurtime të personelit, rritja e punësimit lokal dhe lehtësimi i kontratave të punës me afat të caktuar.

Pentikäinen thekson se këto mjete janë ekspozuar prej vitesh.

– Është koha që qeveria të veprojë për të zbutur mungesën e fuqisë punëtore që ngadalëson rritjen e kompanive, thotë Pentikäinen.

Gallup mati për herë të fundit disponueshmërinë e fuqisë punëtore përpara kohës së Covid në janar 2020. Në atë kohë, 46 përqind e kompanive raportuan vështirësi në disponueshmërinë e fuqisë punëtore.

Studimi i kryer nga Kantar ne tetor intervistoi 1029 sipërmarrës dhe përfaqësues të kompanive. Marzhi i gabimit për studimin është + -3,1 pikë përqindje për rezultatin e përgjithshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: