2021, numri i vdekjeve më i larti qysh prej luftës. Mbi 5 mijë vetë lanë kryeqytetin

Vitin e kaluar pa një situatë të veçantë në migrimin e brendshëm. Uusimaa pësoi një humbje nga migrimi, thotë Statistikat e Finlandës në një deklaratë për shtyp.

Popullsia e Finlandës u rrit me 15,806 vitin e kaluar. Arsyeja për këtë ishte një përfitim i migracionit nga jashtë. Sipas të dhënave paraprake nga Statistikat e Finlandës, popullsia e Finlandës ishte 5,549,599 në fund të dhjetorit. Vitin e kaluar ka pasur më shumë vdekje dhe lindje sesa një vit më parë.

Mediat finlandeze shkruajtën se vitin e shkuar ka pasur 57,343 vdekje. Kjo ështe shifra më e lartë që nga viti 1944, gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe numri më i madh i vdekjeve që nga viti 1919.

– Numri i vdekjeve ndikohet nga plakja e popullsisë, pra struktura moshore e popullsisë sonë, thotë Auli Hämäläinen, drejtues i lartë i Statistikave të Finlandës.

Koronavirusi mund të ndihmojë në shpjegimin e vdekshmërisë më të lartë në fund të vitit, thotë Hämäläinen.

Ishin 49.583 lindje vitin e kaluar, që është 3.120 fëmijë më shumë se në vitin 2020. Megjithatë, ka pasur rreth 7.800 lindje më pak se numri i vdekjeve.

Pas 70 vitesh, njerëzit po lënë kryeqytetin 

Sipas njoftimit për shtyp, migracioni i brendshëm pa një kthesë të re vitin e kaluar. Uusimaa pësoi një humbje nga migrimi në pjesë të tjera të Finlandës. Sipas njoftimit për shtyp, kjo nuk ka ndodhur kurrë më parë në periudhën 1951–2020, për të cilën disponohen statistika. Pati 2575 humbje.

Përveç kësaj, humbja nga migrimi i Zonës Metropolitane të Helsinkit në komunat e tjera ishte qartësisht më e madhja gjatë kësaj periudhe. 5,346 njerëz më shumë u shpërngulën nga zona metropolitane e Helsinkit sesa u zhvendosën atje.

– Humbja historike e migracionit të provincës së Uusimaa në pjesën tjetër të Finlandës mund të shpjegohet me rritjen e emigrimit. Nëse krahasojmë 2019 dhe 2021, migrimi nga provincat e tjera në Uusimaa është ulur me një të dhjetën dhe në të njëjtën kohë nga Uusimaa në pjesën tjetër të Finlandës është rritur me një të katërtën, shpjegon Rapo.

Gjatë vitit të kaluar, popullsia që lëvizi nga Uusimaa përfundoi në Pirkanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Finlanda Jugperëndimore, Savonia Veriore dhe Jugore dhe Lapland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.