fbpx

Biden-Europës: Bashkë kundër Kinës dhe Rusisë

Former US Vice President Joe Biden speaks during a panel discussion during the 55th Munich Security Conference in Munich, southern Germany, on February 16, 2019. - The 2019 edition of the Munich Security Conference (MSC) takes place from February 15 to 17, 2019. (Photo by Christof STACHE / AFP) (Photo by CHRISTOF STACHE/AFP via Getty Images)

Presidenti i SHBA Joe Biden foli të Premten në një ngjarje virtuale të organizuar nga Konferenca e Sigurisë në Mynih. Ishte paraqitja e parë e madhe e Biden si president në skenën politike botërore. Në fjalën e tij, Biden paraqiti vizionin e tij për kthimin e Shteteve të Bashkuara në rolin e tyre tradicional si një mbrojtës kryesor i vlerave demokratike. Sipas tij, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa duhet të sigurojnë së bashku të ardhmen e tyre.

“Unë po i dërgoj një mesazh të qartë botës. Amerika është kthyer. Aleanca transatlantike është kthyer”, tha Biden ndërsa fliste në takimin e sigurisë së liderëve të G7. BIDEN theksoi se si demokracia “nuk lind rastësisht”. Sipas tij, demokracia duhet të fitojë mbi autokracinë, por gjithashtu duhet të mbrohet, forcohet dhe reformohet.

“Ne duhet të provojmë se modeli ynë nuk është një relike historike. Është mënyra më e mirë e vetme për të kuptuar premtimet e së ardhmes. Dhe nëse punojmë me partnerët tanë demokratikë me forcë dhe vetëbesim, unë e di se do të përballemi me çdo sfidë dhe do të mposhtim çdo sfidues, tha Biden. Sipas Biden, lufta globale midis demokracisë dhe autokracisë ka arritur një pikë kthese. “Në shumë vende, përfshirë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara, përparimi i demokracisë është nën sulm. Historianët do të studiojnë këto momente dhe do të shkruajnë për to. Kjo është një pikë kthese. Dhe unë besoj në çdo qelizë timen që demokracia duhet të fitojë, tha Biden.

Biden premtoi gjithashtu Shtetet e Bashkuara një angazhim për bashkëpunimin në NATO. Ai tha se ai ende besonte në nenin 5 të Aleancës Ushtarake, i cili përcakton detyrimet e vendeve anëtare për të mbrojtur vendet e tjera anëtare dhe rishikoi vendimin e paraardhësit të tij, Donald Trump, për të kufizuar numrin e trupave amerikane që shërbejnë në Gjermani.

Ai tha se Shtetet e Bashkuara do të punojnë ngushtë me partnerët e saj të BE për të kapërcyer sfidat e përbashkëta. Sipas Biden, demokracitë e mëdha duhet të bashkojnë forcat për të mbijetuar rivalët si Kina dhe Rusia. Sidoqoftë, Biden tha se ai nuk po ndjek një “Luftë të re të Ftohtë” kundër Kinës, edhe pse ai beson se demokracitë perëndimore duhet të sfidojnë “praktikat e dhunshme” të rivalëve. “Ne duhet të kundërshtojmë shfrytëzimin e sistemit ekonomik nga Kina”, tha Biden. Ai gjithashtu përmendi përpjekjet e Presidentit Rus Vladimir Putin për një Evropë më pak të bashkuar. Sipas Biden, veprimet e Iranit që minojnë stabilitetin në Lindjen e Mesme duhet gjithashtu të kundërshtohen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: